Імпульсний паяльник відрізняється від звичайного тим, що розігрівається практично за мить. Його можна користуватися вже через декілька секунд після включення до мережі. При цьому імпульсний варіант економічний, він має невеликі розміри і дозволяє використовувати напругу від 6 до 12 Вольт. Підключати такий паяльник можна через блок живлення, або зарядний пристрій для телефону.

    Цей прилад виконаний за схемою “двотактного автогенератора”. Основним елементом паяльника є трансформатор, вторинна обмотка якого зроблена з одного витка товстого дроту. Кінці витка замкнуті через тонке жало, через що, і нагрівається саме ця ділянка.

   Для виготовлення імпульсного паяльника нам знадобляться: феритовий сердечник; 2 резистори на 470 Ом; 2 резистори на 10 кОм; 2 випрямні діоди 1N4007; 2 польові транзистори IRFZ44; конденсатор 22 нФ; дросель 47 мкГн; кнопка включення; дріт мідний, завтовшки 2 мм; гніздо для блока живлення; металеві клемники; скріпка, болт, гайка, 2 металеві шайби, 2 шайби з ізоляційного матеріалу.

    Польові транзистори необхідно з’єднати з тепловідводом, ао з радіатором. Як радіатор можна застосувати будь – яку металеву деталь. Для компактності пристрою, тепловідвід можна використовувати як скелет схеми, навколо якого можна зібрати основні радіодеталі. 

   Спаюємо резистори, діоди. До плати, що вийшла, припаюємо кінці обмотки трансформатора і конденсатор. Із зворотного боку приклеюємо кнопку включення та гніздо. Потім припаюємо. Кнопка включення має бути без фіксації. Тобто, паяльник працюватиме, коли кнопка утримується у включеному положенні. Робиться це для того, щоб при надто тривалому включенні розігріватиметься увесь трансформатор і тримати паяльник в руках буде проблематично.

   Знаходимо центр обмотки і припаюємо дросель. Збираємо вторинну обмотку. з дроту, завтовшки 2 мм, робимо два виводи. 

   На болт одягаємо один з проводів, потім металеву шайбу та ізоляцію. Просовуємо болт в отвір трансформатора. Одягаємо ізоляційну шайбу на другий контакт та затискаємо гайкою. 

   Скріпку обрізуємо так, щоб вийшло зручне жало, та під’єднуємо до виводів вторинної обмотки за допомогою клемників. Підключаємо паяльник до джерела живлення та перевіряємо його на працездатність. 

   Підключати імпульсний паяльник можна від різних блоків живлення напругою до 12 Вольт. Необхідно враховувати, що чим вище напруга блоку, тим більше буде потужність приладу і тим швидше він розігріється.

   Цей паяльник можна зробити з живленням і від акумуляторів або батарей. Для того, щоб добитися напруги 12 Вольт, елементи живлення необхідно з’єднати послідовно. Паяльник – прилад дуже потужний, тому довго від батарей він не пропрацює. Проте у зв’язку з швидким нагрівом для невеликих об’ємів робіт його цілком хватить. Головне не забувати його відключати.

   При підключенні паяльника до джерела живлення обовязково потрібно дотримуватися полярності. Після збірки і перевірки його на працездатність, схему паяльника краще заховати у корпус. Та не забувайте відключати прилад від мережі після його використання.Інформація взята з джерела: https://sdelaysam – svoimirukami.ru/5282 – kak – sdelat – kompaktnyj – i – moschnyj – impulsnyj – pajalnik.html

Від admin

Залишити відповідь